Pas på din kat – også i december

Pas på din kat – også i december

Julemåneden indeholder mange potentielle farer for vores katte. Den årstid, som mange mennesker hvert år glæder sig til på grund af de mange traditioner, kan ikke alene være en stresset måned for kattene, den kan også være farlig.

Blomster i julen
Julen er for de fleste af os en tid, hvor vi har spændende planter, løg og blomster i stuen, såsom fx julestjerner, julerose, hyacint og amaryllis. Alle disse er enten giftige for katten eller indeholder plantesaft, som virker hudirriterende. Så har du disse blomster i hjemmet skal du være meget påpasselig, og stille dem et sted, hvor katten normalt ikke færdes. Mange katte holder meget af at tygge i blomster, så hvis din kat pludselig ændrer adfærd, savler eller kaster op bør du kontakte klinikken på tlf. 66 12 55 12

Juletræet og julekugler
Hvis man skal se julemåneden med katteøjne, så kan det for den legesyge kat være ren slaraffenland - når altså først den har vænnet sig til de forandringer der er sket (fx at der pludselig står et træ i stuen!) Vi henter, som nævnt, et stort træ ind i stuen og pynter det med skinnende julekugler. Hvad mere kan man forlange som kat? Den legesyge kat vil sikkert tænke "Hvor lækkert! Et nyt stort kradsetræ og så har du endda hængt legetøj på det! Jubii".

Mange katte kan, typisk når alle er gået til ro, næsten ikke modstå fristelsen og skal liiige prøve enten at daske til julekuglerne der hænger der så fint og dingler, eller bide i julepynten som glitrer så fristende eller måske endda kravle op i træet. I værst fald kan kattens leg resultere i at katten vælter træet og ikke alene risikerer den at komme til skade, men de julekugler du har arvet efter oldemor er måske også gået i stykker. Så har du kat, så er mit råd; kom ikke noget julepynt på træet som kan splintres så katten skærer sig på det, og heller ikke noget du vil blive ked af at få ødelagt.

Lametta og englehår og hvad det alt sammen hedder, ser smukt ud men har din legesyge kat tendens til at skulle gnaske i ting, så overvej lige lamettaen en ekstra gang. Det kan, hvis katten spiser det, vikle sig og sidde fast i mave-tarmsystemet.

Skal juletræet vandes?
- I så fald skal du huske på at de fleste katte ynder at drikke vand alle andre steder fra end deres vandskål. Så har du en juletræsfod der er beregnet til at træet kan stå i vand, skal du regne med din kat fejlagtigt tror det er en ny vandskål. Du skal derfor ikke komme gødning el. lign. i vandet!

Gavepapir & bånd
De fleste katte synes det er sjovt at lege med kugler trillet af gavepapir efter pakken er pakket ud. Og endnu bedre er næsten gavebåndet. Som med lamettaen skal du ikke lade din kat lege med gavebånd. Det kan også sætte sig fast i mave-tarmsystemet og katten får måske brug for operation.

Stress og Feliway
Set med katteøjne, er familiekalenderen alt for ofte overfyldt med julearrangementer: advents- hygge, juleklip, julegløgg. Og på selve juledagene er storfamilierne samlede, med kun lidt overskud til den.

Måske er der uvant mange børn og dette stresser ofte katten i en sådan grad, at den er mærket af det.
Nogle katte bliver urenlige andre bliver aggressive, men fælles for den ændrede adfærd er, at katten protesterer mod den "nye" familiestruktur. Ofte går problemerne over, når den mere rolige hverdag begynder at melde sig igen. Vi anbefaler du opsætter en Feliway i hele december måned. Feliway er et syntetisk fremstillet kind-feromon, som igen er et signalstof katten bruger til at afmærke med, således den føler sig mere tryg og veltilpas. På den måde hjælper du katten gennem en måned hvor mange rutinerne i dagligdagen er brudt, og katten er mere modtagelig for at blive stresset og dermed syg.

Aut. Veterinærsygeplejerske & adfærdsbehandler Tanya Dick, Christina Brock Netdyredoktor.dk