Blodprøve

Hos Overgades Dyreklinik benytter vi os af blodprøver f.eks. i forbindelse med udredning af medicinske sygdomme og mange behandlinger. En blodprøve kan fortælle os, hvorvidt et dyr kan håndtere en narkose ved operationer. I andre situationer kan en blodprøve fortælle os, hvorfor et kæledyr har visse kliniske symptomer.

Her skal vi følge et forløb, hvor en klient kommer ind med sin hund Mikka, der skal have taget en blodprøve, for at finde ud af, hvad der kan være grund til sygdom og symptomer.
 
Mikka er kommet igen efter at være blevet overfaldet af en større hund, ugen forinden. Mikka er en lille hund med en lang ryg. Efter overfaldet har Mikka haft ondt i ryggen, men undersøgelsen tyder på, at ryggen har det bedre, og det er ikke nødvendigt med røntgen. Til gengæld har Mikka det rigtig dårligt med maven. Hun lider af diare og vil ikke spise, og her vurderer dyrlægen, at det er nødvendigt med en blodprøve for at sikre, at der ikke er en infektion, organbeskadigelse eller andre sygdomme, som blodprøven kan udelukke.
Blodproev
 
Mikka afleveres for at få udtaget blod og få en nærmere klinisk undersøgelse. Hun klarer indlæggelsen rigtig godt, og virker ikke særlig utryg ved situationen.
Da blodprøven skal tages, tager veterinærsygeplejersken, Katerina, Mikka op på konsultationsbordet for at dyrlægen bedre kan udtage blodet. Mikka bliver først barberet på det ene forben, og derefter bliver der taget lidt blod til to glas, så der er nok til at analysere på resultatet.

Den ene blodprøve centrifugeres for at kunne udtrække serummet til blodanalysen, og selve resultatet skal gerne vise, at alle værdier er inden for det grønne område. Dette betyder, at en bedøvelse ikke burde give dyret problemer.

 
Mikka klarer det rigtig fint, og de målte værdier i blodet giver ikke nogen indikation på, at Mikka fejler noget. Deraf kan dyrlægen konkludere, at Mikka ikke har fået en generel påvirkning af organerne, infektion eller blodmangel. Måske kan årsagen til den dårlige mave være stress efter overfaldet eller måske lokale forhold i mavetarmsystemer der er årsag til diareen. Mikka bliver således behandlet efter symptomerne og  resultatet af blodundersøgelse,

Ejeren bliver kontaktet, da Mikka nu er klar til afhentning igen.