Tandbehandling

Overgades Dyreklinik foretager tandbehandling i form af tandrensning, tandudtræk, tandfyldning samt kæbekirurgi.

Både hunde og katte har et tandsæt som på billedet. Her er det muligt at se, hvor lange rødder deres tænder har. Det er derfor meget vigtigt at hjælpe sit kæledyr med at have rene tænder, da der ellers er grobund for mange problemer.

Her kan du læse om en hund og to katte, der har fået foretaget almindelige tandbehandlinger.

Case: Hunden Sussi

Sussis behandling kan du se i disse 6 trin. 

Case: Katten Yankee


Yankee er en stor og flot langhåret hankat på 9 år, der skal have renset tænder og trukket enkelte ud. Yankee får taget en blodprøve (for at kunne opstille en profil) inden bedøvelsen gives. Tand udtrækning er lidt mere krævende med hensyn til smertelindring, og derfor er det vigtigt at sikre sig, at Yankee kan tåle bedøvelsen og håndtere opvågningen uden problemer. Blodprøven tages for at øge sikkerheden, og sikre at en ældre kat som Yankee ikke har problemer med nyre eller andre organer, som kan blive yderligere skadet under bedøvelse.

Under behandlingen kontaktes ejeren, da Yankees tænder er dårligere tilredt end først antaget. Der bliver givet et nyt prisoverslag inden tænderne fjernes. Ejeren accepterer proceduren og prisen. Tænderne kan blive fjernet, og nogle er nemmere end andre. Dyrlægen sørger for at nedskrive, hvilke tænder, det drejer sig om, så det hele kan komme med i journalen.

Yankee får lige barberet maven, da ejeren ikke længere kan redde det lange og filtrede hår på maven, og det er nemmere at fjerne, når katten allerede er bedøvet. Derefter får Yankee en indsprøjtning(antidot), så han kan vågne op igen af narkosen.


Efter behandlingen samler dyrlægen alt i forbindelse med behandlingen, hvor han skriver journalen færdig og udfylder en tandbehandlingsbrochure, så ejeren kan se, hvilke tænder det drejer sig om. Dyrlægen finder medicin og følger op på, hvorvidt Yankee er ved at vågne. Derefter kontaktes ejeren og får at vide, at Yankee er ved at vågne, og han er klar til afhentning som aftalt.

Case: Katten Trisse 

Trisse er en indekat, der skal have foretaget tandrensning, og samtidig vaccineres, renset ører og klippet negle. Da Trisse før har reageret dårligt med opkast og ubehag på bedøvelsen, aftales det, at en anden og mere nænsom bedøvelse skal bruges via en vene i forbenet.


Trisse kommer med ned til opbevaring i bur med sin egen kasse, og der går lidt tid før det bliver dens tur. Da Trisse skal have lagt kateter i venen med bedøvelsen bliver den sur, så dyrlægen bliver nødt til at give den en mindre mængde af bedøvelse i bagpartiet for at kunne lægge bedøvelsen i venen som aftalt med kunden. Dette gøres, da situationen stresser katten unødvendigt.

Trisse får den rigtige mængde bedøvelse, og veterinærsygeplejersken kan gå i gang med behandlingen, hvor den får renset sine tænder, renset øre, klippet negle og bliver vaccineret. Det hele går godt, og Trisse får endnu en sprøjte for at blive vækket.

Efter behandlingen udfyldes journalen, således at historikken passer, og dyrlægen sikrer sig, at Trisse er ved at vågne op igen. Det tager gerne ca. 5 minutter før katten vågner lidt op, og derefter tager det et par timer før den er helt oppe at gå. Dyrlægen kontakter ejeren, og fortæller om forløbet, og at Trisse er klar til afhentning nogle timer efter som aftalt.