Kemisk kastration
af hanhunde
Ved kemisk eller medicinsk kastration af hanhunde, føres et hormonimplantat ind under huden og placeres mellem skulderbladene. Implantatet virker ved, at testiklernes aktivitet undertrykkes. Hundens testikler mindskes kraftigt i størrelse og forbliver små, så længe effekten af implantatet findes. Når testiklerne begynder at vokse igen, betyder det at effekten af implantatet mindskes.
Behandlingen med hormoner sigter først og fremmest mod at ændre uønsket adfærd hos hanhunde. Den effekt man ser af den kemiske kastration hos den enkelte hund, vil være den samme som ved en kirurgisk kastration, derfor bruges kemisk kastration af mange i første omgang, før man som ejer tager beslutning om kirurgisk kastration.
Implantatet findes i to styrker. Den laveste styrke har en effekt på mindst et halvt år (hos mindre hunde ofte noget længere tid), mens den højeste styrke virker i ca. et år. Første gang implantatet anvendes på hunden, vælges som regel det med den lave virkningstid, for at se effekten.
Der går ca. seks uger fra implantation til man kan forvente den fulde effekt af indgrebet, så behandlede hanhunde bør fortsat holdes separat fra tæver i løbetid i denne periode. Ved gentagen implantation indenfor den angivne tid efter det seneste implantat, har midlet en umiddelbar effekt.
Ikke alle hanhunde mister lysten til at parre en løbsk tæve, og det anbefales derfor at holde hanhunde og tæver separat under løbetid - også selvom hanhunde er kemisk eller kirurgisk kastrerede