Er din kat urenlig?

Er din kat pludselig urenlig? For eksempel ved at urinere i dynerne, på det ægte tæppe i gangen el. lign. Så er der nogle ting, du kan gøre, inden du starter op på et adfærdsforløb.

Sundhedsundersøgelse
Først skal du sikre dig, at katten er sund og rask. Ideelt set sker det med en sundhedsundersøgelse ved dyrlægen, hvor vi undersøger katten og dens urin.

Ressourcer
Dernæst skal du sørge for, at der er ressourcer nok. Det vil sige, at der skal være nok af kattebakker, foderskåle, sovepladser, legetøj osv.

Som tommelfingerregel siger man, at der skal være én kattebakke, foderskål, sovepladser m.m. pr. kat.

Kattebakken
Ideelt set skal kattebakken være mindst 1½ gange kattens længde. Det kan kræve, at man tænker lidt ud af boksen. Placering af kattebakken er også vigtig. Du skal sørge for, at den ikke står et sted, hvor katten bliver forstyrret. Omvendt må den heller ikke gemmes helt af vejen. Derfor er der en risiko for,  at der bliver skabt en "flaskehals".

Er det længe siden, at du har skiftet kattebakken ud? Så kan det være på tide at få en ny. Selvom man gør kattebakken ren regelmæssigt, så kan det være nødvendigt at få en ny. Der kan være kommet ridser el. lign. i bunden af bakken, der gør det vanskeligt at få fjernet lugten helt i bakken.

Har du skiftet kattegrus? Mange katte har præference for kattegrus, og de kan i værste fald have skabt en aversion for noget kattegrus. De fleste katte kan bedst lide grus, der i konsistensen minder om naturligt sand. For din egen skyld kan det anbefales, at du vælger noget grus, der klumper. Nogle katte er meget kræsne med renligheden i deres bakke, så sørg for at holde bakken ren. Måske er det ikke nok at tømme den én gang dagligt.

Stress
Har du haft mange gæster, håndværkere, har naboen fået hund eller kat, har du fået ny kæreste, barn eller andet, der kan have gjort katten stresset? Så kan det være en god idé at sætte en Feliway op. Feliway er et syntetisk fremstillet kindferomon. Kindferomonet er et signalstof, katten bruger til at afmærke med, således den føler sig mere tryg og veltilpas.

Rengøring
For at undgå katten bliver ved med at urinere uhensigtsmæssige steder, bør du i en periode skærme af, så katten ikke har adgang/mulighed for at komme til området. Dup urinen af med køkkenrulle og sørg for at gøre rent i et enzymatisk rengøringsmiddel uden ammoniak, klor og parfume (el. for eksempel Urine Off), de steder katten ynder at urinere. Hvis det er muligt, kan du spritte af bagefter for at få fjernet de sidste lugte. Kattens lugtesans er meget bedre end vores, skal du huske på.

Skrevet af:
Tanya Dick
Aut. Veterinærsygeplejerske og adfærdsrådgiver

Del denne historie