En kat, to katte...?

Overvejer du at anskaffe dig en kat mere? Så er der nogle ting du bør have med i dine overvejelser, inden du kaster din kærlighed over en.

Katte er solitære dyr. Det vil sige, at de ikke er sociale dyr, og det kan give problemer, hvis man ønsker sig flere katte. Det, at din kat er social overfor dig og mennesker generelt, betyder ikke, at den vil være social mod andre katte. Grunden til, at den er social mod mennesker, er, fordi den er blevet præget på mennesker som killing. Det er altså ikke et udtryk for, at den har et socialt behov, som den skal have dækket. Dog skal det også siges, at nogle racekatte mere sociale end huskatte.

Jo længere tid din kat har været alene, jo mere territoriel er den højst sandsynligt. Også selvom din kat før har levet sammen med andre katte, er det ikke sikkert, at den bryder sig om at skulle gøre det igen.

"Min kat leger med naboens kat, så den kan sagtens med andre katte!"

Katte kan sagtens have "kattevenner", men den vil helst selv vælge dem. Det handler om kemi. De tiltrækkes af personlighed og bliver ikke drevet af et socialt behov, som vi mennesker og hunden gør. Den synes sikkert, at det er hyggeligt at lege med naboens kat, men den skal heller ikke dele kerneterritorium med den. Den er ikke bange for, at der kommer nogen og spiser dens mad, tager dens favorit soveplads, bruger dens kattebakke el. lign. Dermed kan den have sine vigtigste ressourcer i fred.

Du bør starte med, at spørge dig selv om, hvorfor du ønsker dig en kat mere. Er det for din skyld eller for kattens? Og så skal du tænke på, hvilken kat du vil beholde, hvis det ikke går godt? Det er ikke sikkert, at det kommer til at gå dårligt, men der er ingen garantier for, at det med sikkerhed kommer til at gå godt - Uanset hvor meget du forbereder dig.

  • Hvis det går godt, vil du kunne se, at de enten lever i en slags permanent våbenhvile. Det vil sige de har accepteret hinanden, men de har ikke glæde af hinanden. Eller du vil kunne se, at deres kemi passer sammen som venner, og så vil de få rigtig meget glæde af hinanden. Det ses for eksempel ved, at de groomer hinanden, ligger op og ned af hinanden osv.
  • Hvis det går dårligt, vil du bl.a. kunne se urenlighed, territorialaggression og lign. og i værste tilfælde vil den ene kat måske vælge at flytte.

"Jeg vil gerne prøve, men hvordan fører jeg 2 katte sammen?"

Du skal være forberedt på det generelt tager lang tid, når det gerne skulle ende med, at du står med armene over hovedet og jubler over sammenførelsen af dine katte. Tålmodighed lønner sig! Går du for hurtigt frem, kan du ødelægge chancerne for succes.

Rækkefølgen - valget af kat

Ved valget af kat skal du have i tankerne, at undersøgelser viser, at de bedste odd's for sammenførelsen af katte, er, hvis kattene er beslægtede hunkatte. Dog skal du være opmærksom på, at mor og datter kan blive et problem, da morkatten kan forsøge at få killingen til at flytte hjemmefra. Hvis territoriet er godt, burde det kunne klare to katte.

Hvis ikke det kan lade sig gøre at få to beslægtede hunkatte, så er to killinger på samme alder også at foretrække. Jo yngre, jo bedre, men dog ikke under de 12 uger. Loven foreskriver nemlig, at killinger skal være 12 uger gamle, før de fjernes fra deres mor!

  • Har du en voksen kat i forvejen, og har du mulighed for - og lyst - til at vælge en killing, skal du gøre det.
  • Vil du helst have en voksen kat mere, er det bedst, hvis de er af modsat køn. Har du en hunkat, skal du vælge en hankat og omvendt.
  • Sidste løsning er, hvis du insisterer på at have to katte af samme køn, så har hannerne en højere succesrate end hunnerne.

Sørg for at vælge en kat med et så godt "kattesprog" som muligt. Det får den ved at have haft en normal opvækst, have haft kuldsøskende og være sen fravænnet.

Selve sammenførelsen

Den nye kat skal naturligvis have mulighed for at udforske sit nye hjem. Du skal introducere den for ét rum ad gangen. Dette skal ske, uden den gamle kat er til stede. Denne proces kan tage rigtig lang tid, så sørg for at gøre det på det rigtige tidspunkt for din "gamle" kat. Det skal altså ikke lige være kl. 14.00, hvor den måske normalt ligger og sover på sofaen.

Når den nye kat har undersøgt sit nye hjem, lukker du den ind i et rum, som du har indrettet til den. Det skal helst være et rum, som den "gamle" kat normalt ikke bruger så meget. Dette rum skal være dens primære opholdssted de næste par uger. Du skal sørge for, at den har adgang til kattebakke, foder osv.

Nu skal den "gamle" kat møde duften af den nye kat i form af enten genstande, som den nye kat har været i kontakt med, eller hele rum. Dine to katte skal opbygge en slags fælles duft. I denne fase skal du være forberedt på din "gamle" kat kan ændre adfærd. En god idé er at lade dem bytte rum nogle gange i løbet af dagen i den næste uges tid, således de får blandet deres dufte. Husk på: de må stadig ikke se hinanden

Når de skal mødes efter 1 uges tid, er det vigtigt, at de bliver overvåget imens. Det vil være optimalt, hvis de kunne mødes uden at kunne få kontakt. For eksempel ved hjælp af et trådnet i døren mellem to rum. I mødet er skal der hygges og leges med dem, hvor de også kan blive fodret. Disse hyggestunder skulle gerne fortælle kattene, at den anden kat er en positiv tilføjelse. Mad giver en kat tryghed, idet det er en vigtig ressource.

Først, når kattene ikke reagerer negativt overfor hinanden, er det tid til at sætte dem i samme rum. Sørg igen for at fodre dem i rigelige mængder i hver sin skål og i hver sin ende af rummet. En god idé er også, at indrette hjemmet med en ekstra hylde eller to, som kattene kan kravle op på, hvis de gerne vil lidt væk.

Feromoner

Inden du får den nye kat hjem, vil det være en god idé at sætte en Feliway® op. Feliway® er et syntetisk fremstillet kindferomon, der signalerer til katten, at her er trygt og godt at være. Det kan hjælpe katten til at håndtere en uvant situation, som for eksempel det at få en ny kat i huset.

Skrevet af:
Tanya Dick
Aut. Veterinærsygeplejerske og adfærdsrådgiver

Del denne historie